Chinese economie presteert tegenvallend, zonne-energiesector geen uitzondering
Hoewel de Chinese economie nog altijd groeit, remde die groei in juli wel iets af, zo meldt The Guardian. Vorige maand werd al bekend dat de Chinese economie slechts 0,4 procent is gegroeid in het tweede kwartaal van 2022, de laagste groei sinds begin 2020. Ook de zonne-energiesector heeft last van de problemen die steeds structureler lijken te worden, ziet Gerard Scheper, CEO van European Solar.
Zeer strenge lockdowns zoals in Shanghai, de belangrijkste havenstad ter wereld, en een vastgoedcrisis doordat bedrijven als Evergrande in de problemen zijn gekomen. Het zorgt ervoor dat de meeste Chinezen hun uitgaven terugschroeven, en daar heeft de Chinese economie last van.
“Alle economische cijfers vielen in juli tegen, met uitzondering van de export”, zo citeert The Guardian Nie Wen, een in Shanghai gevestigde econoom bij Hwabao Trust. “Nu wordt het een steeds grotere uitdaging om zelfs de groei van 5 tot 5,5 procent in de tweede helft te halen.”
Het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek maakte niet alleen bekend dat de economie er steeds meer hinder van ondervindt, maar dat het ook het risico verhoogt op stagflatie – economische stagnatie gecombineerd met inflatie. Het deed de Chinese centrale bank besluiten om de belangrijkste rentetarieven te verlagen in de hoop om de economische vraag te stimuleren.
The Guardian haalt ook Wang Jun, econoom bij Zhongyuan Bank, aan. “We worden nu geconfronteerd met een typisch liquiditeitsprobleem. Hoe ruim het kredietaanbod ook is, bedrijven en consumenten zijn voorzichtig met het aangaan van meer schulden. Sommigen betalen nu zelfs hun schuld vooruit. Dit kan een recessie inluiden.”
Tekorten
In de zonne-energiesector zijn de prijzen in de zomerperiode verder opgelopen. Met name silicium is weer fors duurder geworden. Voor een aantal PV-fabrikanten de reden om hun productie verder terug te schroeven. Scheper verwacht dat er meer fabrikanten zullen volgen.
“Veel inkopers en projectontwikkelaars vinden de huidige prijzen te hoog en nemen een afwachtende houding aan in de hoop dat de prijzen toch nog zullen zakken in de komende maanden.”
Toch denkt hij niet dat mensen veel hoop moeten koesteren. “Polysilicium is al uitverkocht tot het eind van de maand. En als je nu een paar containers met PV koopt dan zijn ze er ook pas op z’n vroegst in november. Ik denk dat je alles wat je nog dit jaar wilt bouwen, beter nu dan later kunt kopen. Het tekort aan grondstoffen en materialen gaat niet meer beter worden dit jaar.”
Dollarkoers uit het lood
Een andere belangrijke veroorzaker van de hoge prijzen is de wisselkoers met de dollar. Die is dramatisch volgens Scheper. “In Azië is daarover al wel paniek ontstaan, maar in Europa lijkt men de schouders hiervoor op te halen, terwijl het de prijzen echt een flinke zwiep geeft”, zegt hij.
“In Europa lijkt men gewoon massaal op vakantie te zijn gegaan en verder zijn kop in het zand te hebben gestoken. In een normale situatie daalde de prijs per kilowatt eind oktober, begin november. Maar de verwachting is dat dat nu maximaal een halve cent zal zijn.”
Vrachttarieven wel gedaald
In tegenstelling tot de grondstof- en materiaalprijzen zijn de vrachttarieven wel gedaald in de zomerperiode. Daarmee heeft de dalende trend zich voortgezet, waarna de prijs nu gestabiliseerd lijkt rond de 7.000 dollar per container op de route van Shanghai naar Rotterdam.
“Behalve dat de lockdownmaatregelen zijn versoepeld, heeft het ook geholpen dat de Tier 1-bedrijven afspraken voor de lange termijn hebben gemaakt. Zij hebben langjarige contracten afgesloten en gaan nu een vast bedrag per duizend containers per maand betalen. Dat heeft een positief effect op de prijsstabiliteit.”